Esp ve Motor Arıza Lambası Yanıyor
Bu içeriğimiz de aracın dengesini sağlamakla görevli olan ESP arıza lambasını ve Motor Arızalarından sorumlu olan Motor arıza lambasından bahsedeceğiz. Aynı zaman da ikisi bir arada yanıyor ise bu durumun hangi arızalara işaret edeceğini anlatmaya çalışacağız. Esp ve Motor Arıza Lambası aynı anda yanıyor ise ne yapmanız gerektiği konusunda çeşitli öneriler de bulunmaya çalışacağız. Sürüş güvenliği ve motor güvenliği konusu oldukça önemli bir konu olduğu için Esp ve Motor Arıza Lambası aynı anda yanmasını basitleştirerek anlatmaya çalışacağız. Esp ve motor arızaları bir birini tetikleyebilir. Veya bir birinden bağımsız durumlardan da kaynaklanabilir. Esp ve Motor Arıza ışığını gösterge paneliniz de gördüğünüz de panik yapmadan aracı güvenli bür konumda durdurmanız gerekiyor. Haydi detaylara geçelim.
Esp Nedir?
Esp güvenlik sistemi ; ABS fren ve abs yağ basınç sensörü , Tekerlek hız sensörü ve direksiyon açı sensörlerinden faydalanarak aracın dengesini sağlamaya çalışan bir güvenlik proğramıdır.
ESP Bir Sürüş güvenliği sistemidir. Çeşitli sensörler kullanarak sürüşteki anormallikleri tespit eder .ESP nin amacı Aracın dengesini sağlamaktır. En basit tabiri ile şu şekilde anlatalım ; Araç viraja giriş anında yüksek bir hızla ilerliyorsa veya önünde bir tümsek ya da engel bulunuyorsa, aracın önü düz bir çizgi üzerinde kayar gibi ilerler. Dönme hareketi yerine, neredeyse doğrusal bir yolu takip eder. Bu durumda, önden çekişli otomobillerdeki uzmanlar hızla ön tekerleklerin kontrolünü kaybettiğini ve yolun dışına çıkma tehlikesi taşıdığını anlarlar. Ayrıca, ESP sensörleri istenen sürüş yönü ile aracın gerçek sürüş yönü arasındaki farkları yakalar ve bir problem olduğunu tespit eder. Sürücü eğer sağa yöneliyorsa, ESP sistemi sağ arka tekerleği frenlemeye başlar, bu da aracın istenilen yöne doğru düz gitmeye başlamasını sağlar.
Bununla birlikte, kayma veya kar yağışı gibi koşullarda ESP sistemi, aracın denge kaybını algılayarak devreye girer ve müdahalede bulunur.
Motor Arıza Lambası Nedir?
Aracınızın motorunda mekanik veya elektronik olarak oluşabilecek arızaları bildirmek amacı ile yanan Arıza lambasıdır. Bu arıza lambası sayesinde sürücüler motor aksamında bir arıza durumunun yaşandığı bildirirlir. Sürücüler bu arıza lambasının detaylarını bir OBD cihazı aracılığı ile kontrol edebilir. Nitekim motor arıza lambası binbir türlü motor arıza türlerinden birini işaret edebilir. Ve bu arıza gösterge panelinde görünmez. Motor da yaşanabilecek irili ufaklı bütün motor arızaları için motor arıza lambası yanar.
Esp ve Motor Arıza Lambası Birlikte yanıyor Anlamı nedir?
Yukarıda Esp sisteminden ve motor arıza lambasından bahsettik. Peki ama bu iki arıza lambası birlikte yanıyor ise bu ne anlama geliyor ? Bu durumda ne yapmanız gerekiyor bir de buna bakalım.
- Eğer aracınızda ESP arıza lambası ilk kez yanarsa, öncelikle ESP sisteminin yanlışlıkla kapatılmadığından emin olun. ESP düğmesine 3 saniye boyunca basarak sistemi tekrar aktif hale getirebilirsiniz.
- Arızanın geçici olup olmadığını kontrol etmek amacı ile akü kutup başlarını sökerek 1 dakika sistemin sıfırlanmasını bekleyin. Ardından hala aynı ışıklar yanıyor ise arızanın devamlı olduğunu ve bir çözüme ihtiyacı olduğunu varsayabiliriz.
- Bu durumda Eğer bu sorun sizin araç segmentiniz de kronik bir arıza değil ise (Nitekim bazı opel gurumlarında kronik olduğu bilinmektedir. ) Aracınızı bir obd cihazına bağlatarak arızanın net konumunu öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmenin başka bir yolu yoktur. Her durumda Bir OBD cihazına bağlatmanız gerekecektir.
- Arızayı tespit ettikten sonra Onarım planı oluşturabilirsiniz. Arızanın önem derecesine göre eüer kritik bir onarım gerektiriyor ise yetkili serviste ancak basit bir işlem ise güvendiğiniz bir onarım merkezin de de yapabilirsiniz. Nitekim yetkili servislerin aşırı maliyetli onarımlarından bahsetmeye gerek yok.
Bu içeriğimiz de bazı detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Oldukça bilgilendirici bir içerik olduğunu düşünüyorum . Sizlere faydalı olması açısından kaleme aldığımız Motor arıza lambası kendiliğinden söndü konulu makalemizi okumak isteyebilirsiniz. Bu durumda ilgili içeriğe ulaşabilmeniz için aşağıda bir bağlantı kartı bırakacağım .